Tacx, virtueel samen rijden

Een rit op de Tacx (fictief)

Op een zondagochtend in november, het is koud buiten 3gr. en het is guur met regen en veel wind. Geen weer om op de racefiets een lekker stukje te rijden of toch wel, virtueel dan.
Om 09:00 maak ik me gereed, omgekleed in korte broek en onderhemd (vochtregulerend) start ik de PC op en selecteer de film zoals afgesproken in de desktop app. Dit keer een rit over 35 km met 1149hm.
Ik heb bij de instellingen aangeven dat ik 15 min wil inrijden en om 09:15 stap ik op de fiets en ga beginnen met opwarmen. Intussen zie ik dat meerdere mensen online aan het inrijden zijn, het is druk vandaag. Mijn hartslag komt langzaam opgang en ik voel dat de benen wat soepeler gaan draaien, zet gauw even mijn raam op kiepstand voor de benodigde frisse lucht, zal ik nodig hebben vandaag. Na 14 min. houd ik mijn benen stil en wacht totdat de trainer stilstaat, nodig om te voorkomen dat ik zo rechtstreeks in de film start i.p.v. wachten bij de start.

Mijn startscherm komt in beeld en ik zie heel veel namen die ik niet ken en er zijn er al veel aan het rijden waaronder Antia, leuk zie ik ze ook weer eens al is het virtueel.
In de startblokken staan Rutger, Mart, Marc, Toon, Corné en ik.
Klokslag 09:30 gaan we rijden, ik ga stevig van start  en met mij, Toon, Marc, Mart en Corné vlak achter mij.
De zon schijnt op de film en het is een prachtige omgeving maar de eerste stukken geel op het routeprofiel komen in zicht dat betekent tussen de 3 en 5% omhoog, donker geel tussen de 5 en 10%. Het veld wordt wat uit elkaar geslagen, Mart en Corné hebben nog wat weinig getraind en na 18 km wordt het met maximale inspanning toch wat te zwaar en ze zakken wat terug. Rutger (neef) is wat te zwaar geworden en net weer in training hij laat ons gaan nu het omhoog gaat. Marc komt wat dichterbij. Toon heeft me ingehaald maar ik blijf me vast bijten in zijn achterwiel. Wel zie ik dat zijn w/kg soms de boven de 4 uitkomt, dat betekent toch dat hij regelmatig boven de 300w aan het trappen is. Intussen lopen we anderen die eerder gestart zijn beetje bij beetje in. Achter ons komt de rest niet veel  dichterbij, behalve ene Dirk die trapt potverdikkie 4,5-5 w/kg en dat te vaak na mijn zin.

Na een stukje vlak zie ik op de film een heuse berg ? voor mij opdoemen en ik kijk gauw na  het profiel. Dat ziet er heftig uit. Veel rode  tot donkerrode  stukken dus van 10% tot over de 15% voor donkerrood. Dit belooft veel en hard werken, snel nog maar even de ventilator op maximaal zetten met de afstandsbediening. Ik nader Toon, die is geen liefhebber van die hele steile klimmen. Betekent dat ik daar weer iets in het voordeel ben.Maar dan komt Marc uit zijn hol en komt erg dichtbij, het gat is nog slechts 15 sec. Dat ga ik niet halen vrees ik maar ik doe mijn best.

Na 32 km zit de rit en de berg er bijna op, inmiddels is Marc ons gepasseerd en zijn Toon en ik nog hevig met elkaar in gevecht. Om elke sec. wordt gestreden. De finish komt in zicht. Marc is al niet meer te zien op de routebalk en staat waarschijnlijk uit te hijgen. Toon gaat met een laatste krachtsinspanning mij toch nog voorbij nu het wat vlakker wordt. Hij kan als geen ander het tempo goed en hoog vasthouden. Ik doe mijn best maar kan niet voorkomen dat hij net voor mij over de finish rijdt. Die Dirk is ons niet voorbij gegaan maar heeft ongetwijfeld een betere eindtijd dan wij.
Zo na 1:37 rijden zit het er op. Moe en voldaan trap ik nog even uit en stap van de fiets, nog even kijken wat de resultaten van iedereen zijn en dan onder de douche, bedankt mannen voor de heerlijke uitdagende rit.

Heb na het lezen van dit stuk ook zin om mee te doen, meldt je dan aan bij de webmaster en hij zorgt dat je gehoord wordt.  Wij rijden van november t/m februari elke Woensdag, Zaterdag en zondag ochtend om 09:30.

Met Vriendelijke groet,

Albert Janssen