Valpartij

Valpartij
Door: sportarts Guido Vroemen, SMA Midden Nederland

Helaas komen valpartijen regelmatig voor bij fietsen.

Allereerst is het van belang om binnen de fietsgroep de risico’s zo klein mogelijk te maken. Dit kan door:

 • Een wegkapitein te hebben en daar naar te luisteren
 • De groepen niet te groot te maken
 • Regelmatig een training te besteden aan bocht- en remtechniek.
 • Steek niet over vlak voor andere weggebruikers. Regelmatig steekt de voorfietser veilig over, maar is de weg niet meer vrij als de laatste renner oversteekt.
 • Houd rekening met de andere weggebruikers. Met name mensen op elektrische fietsen kunnen gevaarlijke situaties opleveren. Zowel de wielrenners als de gebruiker van e-bike schat de snelheid van de elektrische fiets vaak verkeerd in. Anticipeer op de hoge snelheid (en soms wat lagere reactiesnelheid) van de gebruiker van de e-bike.
 • Zorg voor goed materiaal. Goede banden, voldoende op spanning. Goede remmen
 • Laat je gezondheid regelmatig checken middels een sportmedisch onderzoek. Boven de 35 jaar is eens in de 2 a 3 jaar een sportmedisch onderzoek sterk aan te raden.
 • Neem niet teveel risico. Zorg dat je te allen tijde de fiets onder controle hebt. Door je fiets goed te laten afstelen vergroot je de controle over de fiets. Kijk voor informatie over een bikefitting op: https://www.smamiddennederland.nl/diensten/fietsmeting/. Vooral in de herfst met natte gladde wegen en bladeren, takken en eikels op de weg glijd je eerder weg.
 • Uiteraard draagt iedere wielrenner een goede fietshelm. Handschoenen zijn ook verstandig n voorkomen letsel bij vallen

Ondanks de genomen veiligheidsmaatregelen kan er toch een valpartij ontstaan. Wat moet je dan doen:

 • Doe je hand recht omhoog en roep “STOP”.
 • Verplaats een slachtoffer niet, behalve als hij of zij op een gevaarlijke plek ligt.
 • Bel bij twijfel over de toestand van een gevallen wielrenner altijd 112.
 • Je kunt de plek beveiligen door een fietser een stuk voor de plek van het ongeval met zijn fiets dwars laten staan. Door je gestrekte arm met vlakke hand op en neer te bewegen geef je toekomend verkeer aan langzamer te rijden.
 • Vermoedt je schedel of wervelletsel? Laat het slachtoffer liggen en beweeg het hoofd niet. Stabiliseer het hoofd alleen als je weet hoe dit moet.
 • Schouder uit de kom? Laat het slachtoffer zelf de arm ondersteunen. Probeer het lichaamsdeel niet te zetten. Je kunt eventueel met een binnenband een smalle das maken om de pols, langs de gezonde zijde van de nek.

Het slachtoffer moet niet vergeten om na een valpartij waarbij er open (schaaf)wonden zijn ontstaan een tetanusinjectie bij de huisarts te halen.

 

De meest voorkomende letsels bij wielrenners na een val zijn:

 1. Schaafwonden
 2. Schouder uit de kom
 3. Botbreuk: vooral sleutelbeen schouder en scheenbeen
 4. Schedel- en hoofdletsel (vooral als je géén helm draagt)

 

Wat neem je mee als je met een groep gaat fietsen:

Gerold snelverband
Dat is klein, licht en multifunctioneel. Aan te leggen zelfs met je wielerhandschoenen aan. Je kunt het gebruiken voor het bedekken van nagenoeg elke wond, maar kunt er door de brede zwachtel ook lichte druk mee uitvoeren. De niet verklevende laag zorgt er voor dat het niet aan de wond blijft plakken.

Pleisterspray
Te koop bij elke drogist in een spuitbusje van nog geen 5 centimeter groot. Het ontsmet en legt een transparant laagje over de wond waarmee, als het opdroogt, het bloeden ook wordt tegengegaan. Een goede remedie voor schaafwonden.

Pleisters.
Je wielerhandschoenen trek je meestal uit als je de band gaat vervangen, een ketting oplegt of iets anders tussendoor moet sleutelen. Juist dan loop je vervelend wondjes op. Koop de voorgevormde pleisters zodat je niet hoeft te knippen, neem van elk formaat er 1 mee.

Zorg voor voldoende water in de bidons
Spoel een schaafwond met water. Zorg dus dat je tweede bidon (voor langere ritten) gevuld is met water in plaats van sportdrank. Voor korte ritten is water sowieso ook beter voor het lichaam.

Heb je ruimte over in je zadeltas?
Dan zijn een setje kunststof handschoenen en een beademingsdoekje een mooie aanvulling. Beide erg klein en handzaam.