Trailrespect: een bericht van de stichting MTB Heuvelrug

Een aantal keren per jaar verklaren we de routes op de Utr. Heuvelrug voor ‘gesloten’. Dat is een groot woord, want er is niets afgesloten en we kunnen niemand verbieden noch tegenhouden als ze toch de routes op gaan. We laten het bericht altijd voor aanvang van het weekend uit gaan, zodat mensen tijd hebben om hun plannen aan te passen. Doorgaans op donderdag of vrijdag. Dat houdt overigens een risico in, want niemand kent vooraf de weersontwikkelingen.

We sluiten de routes als er heel veel water is gevallen (meer dan 20mm per dag), of als er gevaar is (omgewaaide bomen of afgevallen hout). In december kenden we twee weekends, waarin dit aan de hand was. Heel veel water gevallen (afgelopen week 88mm) en veel afgevallen hout (geveld door de sneeuw). De routes waren niet veilig tot het moment dat ze geruimd werden.

Als er veel regen is gevallen vragen we om *trailrespect*. Dat is een nieuwe term die langzaam gemeengoed gaat worden. Het betekent dat je tracks even met rust laat als ze modderig zijn om te voorkomen dat ze aan gort gereden worden. Wij steken er met onze vrijwilligers, waaronder die van veel verenigingen, veel werk in om de routes begaanbaar te houden.

Twee weekends geleden kwam ik diverse groepen in verenigingskledij tegen, waaronder ook jeugdgroepen. Men realiseert zich niet welke risico’s men neemt. Zeker met de kinderen niet. Er ligt hout op het parcours, maar er hangt ook nog hout in de takken. Klaar om naar beneden te donderen nét als er iemand onder door rijdt.
Onze waarschuwingen staan altijd op donderdag of vrijdag op onze FB-pagina. In de praktijk komt het erop neer dat onze routes 360 dagen per jaar goed berijdbaar zijn als zoveel mogelijk mensen ze op die andere 5 dagen even met rust laten.

Na stormen en na zware sneeuwval is het zaak even te wachten op sein ‘veilig’, zeker als je met kinderen op pad gaat.

Bert M. Lam

Voorzitter Stichting MTB Heuvelrug

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.